ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY

- Wnętrza

JAKA POWINNA BYĆ DŁUGOŚĆ BLATÓW?

Aby przyrządzanie posiłków nie były utrudnione, warto dostosować do psychofizycznych możliwości człowieka.
Główny blat roboczy powinien mieć min. 70 cm
Blat przy kuchence min. 40 cm
Blat przy lodówce na odstawienie zakupów min. 40 cm
Szerokość blatu między lodówką a zlewozmywakiem min. 40 cm
Blat pomiędzy zlewozmywakiem i płyta grzewczą min. 80 cm

 

ERGONOMICZNE ODLEGŁOŚCI

ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY
Odległość między rzędami szafek min. 120 cm
Odległość między blatem a szafkami wiszącymi min. 55-60 cm
Odległość okapu od kuchenki elektrycznej min. 65 cm
Odległość okapu od kuchenki gazowej min. 75 cm
Odległość płyty grzewczej od okna min. 60 cm
Blat powinien być umieszczony na wysokości 85 cm albo 15 cm poniżej zgiętego łokcia
 

CZEGO NIE NALEŻY ROBIĆ?

ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY
Lodówka nie powinna sąsiadować bezpośrednio z piekarnikiem
Zlewozmywak nie powinien sąsiadować z kuchenką
Lodówka powinna być oddalona od grzejnika
Zmywarka nie powinna być w narożniku, możesz nie otworzyć jednocześnie sąsiadujących szafek
 

CO NALEŻY ROBIĆ?

ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY
Ociekacz na naczynia powinien być nad zlewem
Kosz na odpady w pobliżu blatu roboczego
Obok zmywarki powinna być szafka z zastawą stołową i sztućce
Piekarnik najlepiej usytuować na wysokości wzroku
W niektórych piekarnikach można przyrządzać dwie potrawy jednocześnie bez mieszania się zapachów
Ekspres do kawy warto ustawić w rogu, tuż przy ścianie, by nie zajmował zbyt dużo miejsca
 

5 STREF ROBOCZYCH W KUCHNI – WARTO JE WYDZIELIĆ

ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY

  • strefa zapasów – lodówka, zamrażarka
  • strefa przechowywania – szafki na naczynia, jedzenie, urządzenia kuchenne, wieszaki dekoracyjne
  • strefa mokra – zlew, zmywarka, segregator śmieci
  • strefa przygotowywania posiłków – blaty kuchenne, wyspa, dekoracyjne wieszaki na ściereczki
  • strefa gotowania – płyta i piekarnik

Wieszak Ściereczki
 

TZW. TRÓJKĄT ROBOCZY

ERGONOMIA W KUCHNI. POZNAJ ZASADY
Tzw. trójkąt roboczy w kuchni to: lodówka – zlewozmywak – kuchenka. Boki trójkąta to trasy, po których przemieszczasz się, chcąc skorzystać z poszczególnych urządzeń. Wierzchołki trójkąta to urządzenia. Maksymalna odległość między lodówką i kuchenką to 260-280 cm, a między zlewem i kuchenką oraz zlewem i lodówką, to nie więcej niż 210 cm.
 

Zadbaj o ergonomię w swojej kuchni dla siebie i domowników. Warto! Zwróci Ci się w postaci komfortu po tysiąckroć!